RM 1 punye hal

Tadi masa on the way pegi keje, tiba2 hati tergerak utk basuh moto kat car wash. Bukan apa, motor aku tu, dah lama benor tak basuh.. ada la dalam 3 ke 4 bulan, almaklumlah sekarang ni musim hujan. Kalau basuh karang kejap je kotor balik. Memang takder dalam plan pun nak basuh motor, disebabkan aku sendiri 'xde masa' nak basuh, so aku pun singgah la car wash bangla nih.
(bukan gambar sebenar, gambar ini diambil dari http://cikeju.blogspot.com)
ok time tu ada 1 motor lain yang nak basuh gak, kebetulan. Motor aku dan motor yang lagi satu tu dibasuh serentak, tapi motor yang lagi satu tu siap dulu sbb dia datang awal sket, so dia siap dulu.
aku nih dok perhati je gerak geri sekeliling aku, masa bangla tu basuh moto, sampai la mamat tu bayar kat bangla tu RM10 untuk upah basuh motor. Pastu bangla tu pulangkan balik RM5 kat mamat tu. Maknanya, upah basuh motor kat situ hanya RM5. Mata aku terus melilau-lilau cari list harga untuk bayaran upah mencuci kenderaan kat situ. Mata aku terus tertumpu kat upah utk basuh motor.. " Oh , betul la.. mmg RM5" aku berkata dalam hati. heheheeh...
Selang 5 minit, motor aku pun siap dibasuh.. aku pun terus keluarkan RM5 dari dompet aku dan terus bayar kat bangla tu. Tiba bangla tu bersuara plak, camnila lebih kurang dialognyer.

Bangla01 : Bang, tak cukup lagi satu ringgit.
Aku : Apsal plak? betul la RM5 tu.
Bangla01 : Anam (6) ringgit la bang.
Aku : bila masa plak 6 ringgit? (eh aku plak terlebih pandai heheh). kat tanda harga tu RM5 kan?
Bangla01 : pom pam pom pam ( cakap bahasa bangla kat member dia )...
Bangla02 : Tak cukup bang, lagi 1 ringgit..
Eh.. aku pun apa lagi.. tinggi suara la!
Aku : Camna boleh jadi 6 ringgit? kat papan tanda tu tulis RM5, orang tadi tu (merujuk kepada motor sebelum  ni yang aku perhati) pun RM5 je? 
Bangla 02 : Abg punya motor banyak kotor la~
Aku : Mana ko leh kira camtu plak? klu kotor sikit baik aku basuh sendiri. (dalam hati berkata " ko keje nak senang aje la !?" )
Bangla 02 : oklah, sudah cukup RM5 pun cukup.


Terus aku beredar.. heheh.. antara makian yang aku tak sempat nak maki lagi utk bangla tu ialah.
1. Ko ingat ko boleh ke pau aku?
2. Ko basuh motor aku tak bersih la dowh!
3. Camna plak ko berniaga leh ada double standart ni?
4. Jangan harap aku nak datang sini lagi.


Ni plak antara makian aku terhadap diri sendiri.
1. Ko ni pun, seringgit pun nak kecoh! hahahahahaah!

Artikel berkaitan dengan "RM 1 punye hal"

3 10 Komen untuk "RM 1 punye hal"

  1. seringgit pown..xda seringgit, xcukup la nam renget tu..hahaha

    BalasPadam
  2. hahahaha....
    alah ko kan kaya..bayar je lah!

    tapi mmg patutkan buat cam gitu..suka hati mak bapak bagla tu je dia nak caj suka2 hati ;)

    BalasPadam

Terima kasih sebab sudi komen.