Bentuk Olympus PEN EP5 Mirip Fuji X100

Olympus dah start buat Pre-Order untuk PEN EP5. Bentuknya agak retro seiras dengan Fuji X100. Dengan harga lebih kurang RM4500 ++ korang dah boleh memiliki gajet yang hebat dan cool ni!
FUJI X100 vs OLYMPUS PEN EP5
Can u imagine what i feel right now? Olympus OM-D sahaja dah tentu2 hebat dari segi AutoFokus, dan Low Light. dan ciri2 tu terdapat pada Olympus PEN EP5. dan ianya mempunyai 5-axis stabilization sama macam OM-D!

PEN EP5, bentuk dan ciri-cirinya memang seperti yang aku idamkan. Aku masih ingat kenapa aku pilih Fuji X100, ia adalah sebab bentuk retro pada designnya (semata-mata), sampai aku sanggup mengenepikan ciri-ciri hebat Olympus OM-D yang mempunyai autofokus dan low light yang terbaik pada waktu itu.
Olympus OM-D ( Credited to www.hardwarezone.com.sg )

Tak lama (lebih kurang 2 minggu ) selepas aku memiliki Fuji X100, Fuji mengeluarkan model upgrade untuk Fuji X100 ni, iaitu Fuji X100s. Namun model terbaru fuji ini langsung tidak menggugat aku untuk memilikinya. Sebab ciri-ciri yang ditawarkan tak jauh beza dengan model sebelumnya selain harganya yang terlalu mahal. Not worth it.

Olympus OM-D masih lagi terngiang-ngiang kat dalam kepala aku walaupun aku dah memiliki Fuji X100. Tapi aku tak berapa berkenan dengan bentuknya yang macam DSLR cuma bentuknya kecik sikit la. Ditambah plak dengan lens yang muncung kedepan. hahah! memang agak tak berapa kena la bagi aku. Tapi Olympus betul2 menggugat aku dengan mengeluarkan PEN EP5 ni!

InsyaAllah ada rezeki lebih aku beli Olympus PEN EP5 yang terkenal dengan sensor Micro Four Third ni. Apa2 pun aku appreciate apa yang aku ada sekarang. Bukan keperluan pun kamera ni still lagi dalam kategori kehendak. Tapi kehendak tu membuak2 la. dan ianya adalah sebagai hobi je pun.

Artikel berkaitan dengan "Bentuk Olympus PEN EP5 Mirip Fuji X100"

Komen artikel "Bentuk Olympus PEN EP5 Mirip Fuji X100" sekarang!

Catat Ulasan

Terima kasih sebab sudi komen.