Cara elak gambar di simpan dalam Whatsapp

Biasanya memang agak letih la nak delete gambar2 yang dihantar dalam group Whatsapp. Semuanya auto download dan ianya agak menjengkelkan bila ramai ahli group yang kadang2 terlalu banyak menghantar gambar. Jadi untuk mengawal perbuatan ini, korang perlu untuk disable kan fungsi auto download tu kat applikasi Whatsapp. Dengan ini dapat la kita mengelakkan gambar di simpan dalam folder whatsapp kita dan memenuhkan memori kad kita.

Bagi pengguna Android, apa yang perlu ada buat adalah, akses menu SETTING > CHAT SETTING > MEDIA AUTO-DOWNLOAD seperti gambar dibawah. Di Media Auto-Download ni la korang boleh pilih setting mana yang perlu mengikut kehendak korang.

SETTING > CHAT SETTING

MEDIA AUTO-DOWNLOAD

Bagi pengguna Iphone/Apple plak korang boleh cuba cara ni. Pergi je kat whatsapp > setting > chat setting > disable "save incoming media" SETEL.

Bukan apa, sekarang ni penggunaan Whatsapp makin berleluasa dan kewujudan Group dalam Whatsapp makin tumbuh bak cendawan. Jadi kekadang ada beberapa gambar yang di post oleh ahli kumpulan group Whatsapp ni agak tidak menyenangkan.

Korang boleh baca baca : Cara Keluar Dari Group Whatsapp

Artikel berkaitan dengan "Cara elak gambar di simpan dalam Whatsapp"

Komen artikel "Cara elak gambar di simpan dalam Whatsapp" sekarang!

Catat Ulasan

Terima kasih sebab sudi komen.