Cara Ni Dapat Jimatkan Langganan Data Internet Anda

Ada beberapa orang yang kadang-kadang tak perasan data internet yang dilanggan habis tanpa disedari. Secara tiba-tiba katanya.

Sebenarnya bukanlah data tu hilang tanpa sebab tapi sebenarnya data tu digunakan oleh beberapa apps dalam smartphone korang tanpa korang perasan.



Cara Ni Dapat Jimatkan Langganan Data Internet Anda

Jadi aku nak sharing Tips Jimatkan Data Internet supaya korang dapat jimatkan dan optimumkan penggunaan internet dengan pakej langganan data internet yang korang langgan tu.

Antara apps yang korang perlu ambik perhatian adalah;

  1. Facebook,
  2. Telegram,
  3. Whatsapp dan,
  4. Playstore

Facebook Setting


1. Klik Menu Kat Sebelah kanan tu.
2. Klik kat Apps Setting
3. Klik kat menu AutoPlay
4. Tick kat Never Autoplay Video

Telegram Setting

1. Klik menu atas sebelah kiri
2. Klik setting
3. Klik menu When Using Data
4. Deselect semua media yang ada

Whatsapp Setting

1. Bukak Whatsapp dan klik menu kat atas kanan tu

2. Klik setting

3. Pilih chat setting

4. Pilih media Auto Download

5. Buang semua tick pada media

Playstore Setting 

1. Bukak Playstore, dan klik menu kat atas kiri tu
2. klik menu setting
3. Klik Menu Auto-update apps
4. Tick pada Auto-update over wifi only atau Do not auto-aupdate apps

Dan yang PALING PENTING!

Pastikan korang offkan Data sekiranya baki kredit dalam telefon korang tak cukup untuk langgan internet seterusnya.

Sebab biasanya telco-telco yang ada ni akan makan kredit korang untuk penggunaan internet tanpa korang perasan macam untuk Whatsapp, Telegram dan Wechat. Tau2 kredit dah tinggal 20 sen. 

Kecuali kalau korang guna ONEXOX, memang korang takkan alami kredit disedut atau dimakan secara sembunyi.

Ye, walaupun setting data korang masih on. Sebab ONEXOX tak amalkan Pay Per Use (PPU). Kredit selamat dan jimat.

Tapi yang paling best korang tak perlu nak pening kepala nak topup kredit tiap2 bulan semata-mata nak dapatkan tempoh aktif sim sebab ONEXOX bagi 840 hari tempoh aktif dan ianya makin bertambah setiap kali korang topup. 

Kalau korang berminat boleh la dapatkan nombor ONEXOX dari aku, atau dari pengedar ONEXOX yang korang kenal.

Aku ada lagi beberapa nombor dalam simpanan kalau korang nak masuk meminang ONEXOX ni. Dengan konfiden Whatsapp la aku kat O1O60O9966 sekarang.

pilih la nombor yang berkenan, dan kalau nak kekalkan nombor sedia ada pun boleh.
Oh ye, pada sesape yang masih berminat nak install Whatsapp kedua kat handphone tu, boleh la Whatsapp aku kt nombor yang sama kat atas tu. Lepas korang Whatsapp aku bagi link downloadnya.


Data Cepat Habis. Internet setting

Nota tambahan.

Sebelum kita bercerita panjang lebar tolong cek dulu baki kredit , baki data...Cek balik sistem tpon dan aplikasi....bukan apa,...kadang2 kita terlupa atau tidak tahu kenapa pentingnya seting tu...

Cara elak data internet cepat habis

Ramai yang mengadu kredit cepat habis dan salah satu sebabnya ialah sebab data internet ni. Walaupun ada yg kata…

saya cuma buka FB je..
Saya cuma Whatapps je..

Sebetulnya.. bila guna fb, whatapps.. masih ada data internet yang dikira bila kita tonton video atau download gambar.

Sekarang, saya nak share cara mengelakkan data internet cepat habis.

Ada 4 Apps utama yang perlu diubah setting nya:-

FACEBOOK setting:

1- buka FB
2- pilih app settings
3- pilih video auto-play
4- pilih off/wifi only

TELEGRAM setting:

1- buka telegram klik bhgn atas sebelah kiri
2- pilih “setting”
3- pilih “when using mobile data”
4- hilangkn semua tanda “tick” dlm kotak

WHATSAPP setting:

1- buka apps whatsapp
2- pilih “setting”
3- pilih “chat settings”
4- pilih “media auto-download”
5- pilih “when using mobile data”
6- hilangkn smua tanda “tick” dalam kotak

PLAY STORE settings:

1- buka play store
2- pilih “setting”
3- pilih “auto-update apps”
4- pilih “auto-update apps over wifi only”

SAMSUNG APPS setting:

1- buka samsung apps
2- pilih setting
3- pilih “auto-update apps
4- pilih “auto-update apps over wifi only..

Artikel berkaitan dengan "Cara Ni Dapat Jimatkan Langganan Data Internet Anda"

Komen artikel "Cara Ni Dapat Jimatkan Langganan Data Internet Anda" sekarang!

Catat Ulasan

Terima kasih sebab sudi komen.