Cara Guna Hotlink RED Untuk Cek Nama Pemilik Nombor Telefon

Inilah dia masalah kita sekarang ni. Dah sedap pakai maxis bertahun-tahun tup tup nak tukar ke talian lain, akhirnya gagal. Ada lain kes pulak, cuma nak tukar simkad 3g ke 4g pun tak boleh.

Biasanya kegagalan adalah sebab nombor yang kita pakai tu tak didaftarkan atas nama kita, tapi atas nama orang lain.

Biasanya kalau si anak tu, mesti dulu-dulu simkad tu didaftarkan atas nama bapaknya atau ibunya atau mungkin pakcik atau makciknya. Jadi untuk setelkan masalah ni adalah dengan gunakan Hotlink RED untuk cek nama pemilik nombor telefon.

Hotlink RED

Cara Guna Hotlink RED Untuk Cek Nama Pemilik Nombor Telefon

  1. Pertama sekali adalah dengan menginstall Hotlink RED di Play Store. Pastikan korang download apps ni dari sumber yang betul untuk mengelakkan sebarang malware atau virus.
  2. Selepas Install masukkan nombor telefon yang nak diperiksa nama kepada pemilik nombor itu pada ruangan yang disediakan. Tekan Enter dan tunggu TAC dihantar ke nombor telefon berkenaan melalui SMS.
  3. Masukkan nombor TAC yang dihantar dan klik My Account.
  4. Pilih E-Penyata, kemudian klik pada rekod 30 hari. Pastikan telefon anda boleh membaca file PDF.

Dengan cara ini korang dapat tahu nama siapa yang telah didaftarkan untuk sim yang korang guna tu. Kalau bukan nama korang, maka kena tukarlah cepat sebab takut nanti pihak telco kena saman pulak.

Ye la, manalah tau kalau-kalau nama yang muncul tu nama yang korang tak pernah dengar pun dan ianya dikira sebagai pendaftaran palsu.

Baca jugak : Cara nak auto reply Whatsapp

Kalau korang betul-betul nak tukar nama pemilik nombor dalam simkad phone dan nak tukar ke telco Onexox, korang boleh lah whatsapp aku (O1060O9966) untuk keterangan lanjut. Aku boleh bantu untuk korang tukar nama pemilik nombor telefon.

Itupun sekiranya korang kenal dan tahu siapa pemilik asal yang didaftarkan untuk simkad korang tu.

cara tukar nama user telco
Testimoni tukar nama hahahaha!

Adalah dimaklumkan, memang ramai user Maxis yang hubungi aku sebab nak mintak tolong tukarkan nama. Alasannya malas nak pergi Maxis centre tapi sebenarnya sim didaftar atas nama orang lain yang user tu tak kenal pun.

Inilah problem yang banyak kali aku jumpa dan maaf untuk kes ni memang aku tak dapat tolong sebab melanggar undang-undang.

baca : Cara Install lebih dari 1 Whatsapp dalam phone

Aku cuma boleh offer user untuk bertukar ke Prepaid Onexox yang mana tempoh aktif (validity) panjang dan takde paksaan topup setiap bulan selain pakej internet yang murah dan tahan lama. Kelajuan data pun sangat memuaskan selain rangkaian yang luas seluruh Malaysia.

Artikel berkaitan dengan "Cara Guna Hotlink RED Untuk Cek Nama Pemilik Nombor Telefon"

12 10 Komen untuk "Cara Guna Hotlink RED Untuk Cek Nama Pemilik Nombor Telefon"

  1. Hi, sy ada mslh nama pemilik Sim ni.. Harap tuan boleh bantu
    0139enam8dua7dua9

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh cek sendiri tu tuan guna apps hotlink. tapi kalau sim tu kat orang yang tak dikenali, maaf sy tak boleh tolong. salah disisi undang2 tu.

      Padam
  2. Sy ada mslh yg sama..
    Lbh haru, 10thn lpas, tokey kedai tu reg atas name die.. mase tu baru je apply register2 ni..
    Sooo, now nk tuka umobile.. tp nk stay no ni.. how how. Pls

    BalasPadam
    Balasan
    1. untuk kes camni boleh settle kat maxis centre. diaorang mmg kena betulkan sbb kalau tak nnti skmm saman pulak diaorang sebab buat pendaftaran palsu.

      Padam
  3. hi nombor saya dah expired sbb dah lama tak topup jadi saya nak pergi ke maxis centrr sbb nak aktifkan nombor saya balik tapi masalahnya saya tak tahu sama ada nombor saya ni atas nama saya atau ayah saya lepstu kitorang duduk jauh , ayah saya cakap kalau atas nama saya dia tak boleh pergi , saya dah download hotlink tu tapi tk boleh sbb nombor saya 011 harap boleh tolng

    BalasPadam
  4. salam..kalau sy nk kekalkn no skrg ni blh ke? tp bkn dftr ats ic sy...ex sy pnye dlu,die yg dftrkn. so sy nk pindahkn nme kt nme sy sndri..blh ke? xde mse nk g maxis centre huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh whatsapp saya kat 0106009966 untuk keterangan lanjut.

      Padam
  5. Apa kita bisa tahu no melalui ic yang di daftarkan?...

    BalasPadam
  6. Boleh tolg semak no sy tak?

    BalasPadam
  7. salam bg, nak tanye sikit. sy nak tukar mxs ke telco lain, xbole sbb sim skrg register atas nama saya tapi no ic orang lain. saya ada pergi service center , dorg nak 2org penama, masalah sorg dah duk jauh. bole x tukar no ic kawan ke no ic saya?? no hp masih saya gunakan.

    BalasPadam

Terima kasih sebab sudi komen.